Actief openbare documenten in het kader van diverse plan- en project-m.e.r.-procedures worden al jarenlang gepubliceerd in de MER-dossierdatabank en (sinds kort) het MER-register. Sinds eind november 2023 kan milieuinformatie ook teruggevonden worden in kaartlagen via Omgevingsinformatie Vlaanderen (OIV) via verschillende kaartlagen onder “Gebiedsbeheer en rapportering”. Op deze manier kan voor een specifieke locatie een lijst van relevante m.e.r.-dossiers gevonden worden.

Project-milieueffectrapportage:

Voor project-m.e.r. worden alle project-MER’s en verzoeken tot ontheffingen van 2004 tot heden getoond op de kaartlagen. Bij een doorklik naar de fiche, krijgt u dezelfde informatie te zien als in het MER-register, waarin ook de wettelijke verplichte stukken worden gepubliceerd en raadpleegbaar zijn.

Zowel afgeronde als lopende project-MER’s en verzoeken tot ontheffingen zijn terug te vinden in de kaartlaag “Project-m.e.r.”. Projectgebieden werden ingetekend en zijn zo terug te vinden op deze kaartlaag. Indien de contour niet specifiek ingetekend kon worden, werden de gemeentegrenzen van de gemeente waarin het projectgebied ligt gebruikt als (te ruime) afbakening. Dit heeft tot gevolg dat bij een klik op een specifiek perceel ook andere project-m.e.r.-procedures getoond kunnen worden waarvoor als (te ruime) afbakening de volledige gemeente ingegeven werd.

Plan-milieueffectrapportage:

Er bestaan verschillende procedures voor milieueffectrapportage voor plannen en programma's. Voor elke procedure is een aparte kaartlaag gemaakt in OIV. Bovendien is één van de procedures, nl. de generieke plan-m.e.r.-screeningsprocedure, verder opgesplitst per soort plan waarvoor deze procedure gevolgd wordt. Dit laat gebruikers toe om enkel de voor hen relevante dossiertypes te bekijken op OIV. Een aantal procedures werden nog niet opgenomen in OIV, omdat de kwaliteitscontrole vóór publicatie in OIV nog niet volledig uitgevoerd werd.

De bron van informatie voor OIV was de bestaande MER-dossierdatabank. Er is een eenmalige export gebeurd van de bestaande MER-dossierdatabank op 20/7/2023. Dit betekent dat het overzicht op OIV niet volledig is, want recentere dossiers, of recentere procedurestappen worden niet getoond in OIV. Een (beperkt) aantal (oudere) dossiers werd in het verleden bovendien niet in deze databank ingevoerd. 

Het vernieuwende element van OIV is dat de dossierinformatie op een kaartlaag voorgesteld wordt. Voor het eerst werd er dus een ruimtelijke afbakening opgenomen voor de plan-m.e.r.-dossiers. Om de ruimtelijke afbakening toe te voegen voor de duizenden plan-MER's en plan-m.e.r.-screenings ( samen "plan-m.e.r.-dossiers" genoemd) van de voorbije jaren werd de volgende werkwijze gevolgd:

  • Sommige plannen worden gemaakt voor een volledige gemeente, provincie of voor heel Vlaanderen. Voor de bijhorende plan-m.e.r.-dossiers werden de relevante gemeenten, provincies of heel Vlaanderen opgenomen als contour.
  • Veel plan-m.e.r.-dossiers horen bij een plan dat opgenomen is in DSI. Enkel deze dossiers bevatten een specifieke contour-op-maat in OIV, namelijk de maximale contour van de plangebieden doorheen de verschillende procedurefasen in DSI.
  • Er zijn ook veel plan-m.e.r.-dossiers die opgemaakt worden voor een bepaald gebied, maar die niet gelinkt konden worden aan een dossier uit DSI. Als er geen enkel verband is met een dossier uit DSI of als de link er wel is maar niet gevonden werd, werden de gemeentegrenzen van de gemeenten uit het plangebied gebruikt als (te ruime) afbakening.

Wat dit precies betekent per soort procedure leest u op de website van Team Omgevingseffecten (link: zie onderaan).

Samengevat:  Als een bepaalde locatie aangeduid wordt in OIV, dan worden de plan-m.e.r.-dossiers getoond waarvan het plangebied de aangeklikte locatie bevat. Maar het is ook mogelijk dat een bepaald m.e.r.-dossier of een procedurestap uit een dossier, toch NIET GETOOND wordt (vb. een procedurestap van na 20/7/2023). Omgekeerd is het eveneens mogelijk dat er plan-MER's of plan-m.e.r.-screenings opgelijst worden die in feite TOCH NIET RELEVANT zijn voor die locatie, omdat de contour voor die plan-MER's of plan-m.e.r.-screenings om verschillende redenen te ruim ingetekend werd. Daarnaast is het voor een beperkt aantal dossiers ook mogelijk dat er fouten geslopen zijn in het leggen van linken tussen de plan-m.e.r.-dossiers en de contouren uit DSI (dit kan gemeld worden via mer@vlaanderen.be). De overgrote meerderheid van de data is wel correct.

Zie https://omgeving.vlaanderen.be/nl/mer-dossierdatabank voor een uitgebreidere versie van bovenstaande informatie.


https://www.geopunt.be/embed/fd420b85-66f5-4e4b-a3c4-ac30d2829ce4

  • Geen labels