Welkom bij MercatorNet

MercatorNet is een samenwerkingsverband dat openstaat voor alle entiteiten binnen het Beleidsdomein Omgeving. De actieve leden zijn momenteel Agentschap Natuur en Bos (ANB), Agentschap Onroerend Erfgoed (OE), Departement Omgeving (dOMG), de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Vlaamse landmaatschappij (VLM) en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschape (VEKA). Samen stellen zij data van het Beleidsdomein Omgeving ter beschikking voor gebruik door burgers, overheid, en de private sector. De MercatorNet diensten zijn deels publiek toegankelijk deels beveiligd en worden afgenomen in tal van Web Apps van de Vlaamse Overheid, de Gemeenten en externe dienstverleners.

MercatorNet biedt de volgende dienstverlening:

  • begeleiden bij het publiceren en metadateren van data;
  • begeleiding bij het inregelen van de beheersprocessen voor referentiedata (bvb codelijsten);
  • publicatie van geografische data met bijhorende metadata en web-diensten;
  • publicatie van niet-geografische data met bijhorende metadata en web-diensten;
  • publicatie van codelijsten (zoals codelijst chemische stoffen);
  • publicatie van linked data (bijvoorbeeld DSI, IMJV);
  • opzetten van beveiligde en niet-beveiligde web services;
  • intake van datasets van derde partijen in de vorm van beveiligde web services voor intern gebruik (bv. analyse en de productie van afgeleide dataproducten).

MercatorNet maakt deel uit van de Geografische Data-Infrastructuur Vlaanderen (GDI). Dit betekent onder meer dat wijzigingen aan onze metadata dagelijks doorstromen naar Datavindplaats.




Nieuws

Naar aanleiding van de afgesloten IMJV-campagne voor rapporteringsjaar 2023, is er 1 kaartlaag geüpdatet.


geüpdatete kaartlaag

Naam: Overzichten van Integraal Milieujaarverslagen (IMJV) van jaarverslagplichtige exploitaties

Naam van de service: pf:pf_imjv_exploitaties

Metadata https://metadata.omgeving.vlaanderen.be/srv/dut/catalog.search#/metadata/67e70244-056f-50e0-9dc7-d9e275be6e02

Toelichting: Deze laag bevat een overzicht van alle exploitaties waarvoor een Integraal Milieu Jaarverslag (IMJV) is ingediend. Voor elke exploitatie is een URI van Linked Open Data (LOD) fiche met een overzicht van de onderdelen en hun downloadlinks van het IMJV-jaarverslag.

Naar aanleiding van de afgesloten IMJV-campagne voor rapporteringsjaar 2023, is er 1 nieuwe kaartlaag toegevoegd.


Nieuwe kaartlaag van de IMJV-campagne rapporteringsjaar 2023

Naam: Overzichten van Integraal Milieujaarverslagen (IMJV) van jaarverslagplichtige exploitaties 2023

Naam van de service: pf:pf_imjv_exploitaties_2023

Metadata https://metadata.omgeving.vlaanderen.be/srv/dut/catalog.search#/metadata/7b7ed9c6-8205-5f20-ad7e-585662356c6d

Toelichting: Deze laag bevat een overzicht van alle exploitaties waarvoor in 2023 een Integraal Milieu Jaarverslag (IMJV) is ingediend. Voor elke exploitatie is een URI van Linked Open Data (LOD) fiche met een overzicht van de onderdelen en hun downloadlinks van het IMJV-jaarverslag van het jaar 2023.

Naam: Gemiddelde nachtelijke lichtemissies – toestand 2023

Naam van de service: hh_licht_2023_v2

Metadata: https://metadata.omgeving.vlaanderen.be/srv/dut/catalog.search#/metadata/f1debf57-c2d5-5a5c-be41-a7202a880ac1


Naam: Natuurbeleving op de weg - toestand 2022

Naam van de service: hh_natbelevweg_2022

Metadata: https://metadata.omgeving.vlaanderen.be/srv/dut/catalog.search#/metadata/79c1a7f5-617e-524b-a1a8-86c9eb5bd22e

Op 18/12 is er een script uitgevoerd op de geometrie van de laag ps_hbtrl. Als gevolg hiervan is er een niet geplande aanpassing gebeurd waarbij het geometrieveld van deze laag hernoemd is van shape naar geom. Dit is de enige laag waarop dit script gelopen heeft. Dit soort aanpassingen worden in principe nooit zonder voorafgaandelijk bericht uitgevoerd maar door een samenloop van omstandigheden is dit toch gebeurd. Onze verontschuldigingen voor eventuele ongemakken.

De atlas van de woonreservegebieden is niet voorzien in de regelgeving. Het is dus geen juridisch instrument. Het is een louter informatief instrument ten dienste van beleidsmedewerkers, planologen en belanghebbenden met het oog op monitoring van het realiseren van de woonreservegebieden in Vlaanderen. De atlas vervangt de atlas van de woonuitbreidingsgebieden. De atlas van de woonreservegebieden is een informatieve kaartenset met aanduiding van de gestolpte en niet-gestolpte (delen van) gebieden in de woonreservegebieden. De woonreservegebieden omvatten de ‘woonuitbreidingsgebieden’, ‘reservegebied voor woonwijken’, ‘woonreservegebied’, en de ‘woonaansnijdingsgebieden’ zoals voorzien op de gewestplannen. De regeling om deze gebieden nog aan te snijden werd grondig gewijzigd, om de lange-termijn doelstellingen van de bouwshift mee te realiseren. Die nieuwe decretale regeling (dd. 26 mei 2023 m.b.t. het decreet tot wijziging van de VCRO wat betreft de woonreservegebieden), plaatst een “stolp” over de nog aanwezige woonreservegebieden. Het aansnijden van (on)bebouwd woonreservegebied kan pas als de gemeente het gebied “vrijgeeft” (zgn. vrijgavebesluit). De begeleidende nota bij de opmaak van de atlas vindt u op volgende link (https://omgevingvlaanderen-vps.paddlecms.net/sites/default/files/2024-11/rapport%20WRG.pdf) terug (opzet en methodiek), alsook meer juridische info (https://omgeving.vlaanderen.be/nl/decreten-en-uitvoeringsbesluiten/decreet-woonreservegebieden) over de mogelijkheden tot het aansnijden van woonreservegebied.


De atlas van de woonreservegebieden en bijhorende achtergrondinfo is nu online:

MercatorNet voor ontwikkelaars

MercatorNet data integreren in je applicatie?

Kan {children} niet tonen/maken. Pagina niet gevonden: merc:Voor ontwikkelaars.

  • No labels