Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina historie

« Vorige Versie 4 Volgende »

Als je als stad, gemeente, provincie, ... een grondwatermeetnet wil aanleggen kan je hieronder enkele aandachtspunten en tips vinden om hier een duurzaam en kwalitatief meetnet van te maken:


Denk na over wat het doel is van je meetnet:

  • wil je een algemeen beeld van het grondwater in je gemeente?
  • wil je kijken i.f.v. de bodemopbouw (kleilaag, voldoende doorlaatbaar, …)
  • wil je eventuele verontreiniging in kaart brengen?
  • wil je metingen i.f.v. droogteproblematiek?
  • Zijn er specifieke problematieken in jouw gemeente ?


Hydrogeologie is een complexe materie met veel randvoorwaarden: verzilting, variabele diepte van de grondwatertafel, lokale geologie, (permanente) drainages en bemalingen, voorkomen van verontreiningspluimen, …
Daarom is het aangeraden om voor de inschatting van de locatie, diepte, hoeveelheid, … van de peilbuizen, voorafgaand een studie op te stellen en/of begeleiding te vragen van iemand met kennis in de hydrogeologie (zoals een MER-deskundige in de discipline water, onderdeel geohydrologie).


Kies voor een locatie die duurzaam is (zodat de peilput gedurende een lange periode kan opgemeten worden), op eigendom van de gemeente/stad (zoals bvb een schoolterrein, begraafplaats, …) 

Hou bij de inplanting ook rekening met reeds bestaande peilputten. Het heeft een grotere meerwaarde als het grondwaterpeil op verschillende locaties en met een goede spreiding opgemeten kan worden.


Overweeg om ook een diepere freatische peilfilter (in de basis van freatisch pakket) te plaatsen (al dan niet door een multilevel-put te plaatsen) : dat is interessant om informatie te krijgen over bvb. druk variaties, verticale stromingen tussen bovenste en onderste deel van je pakket, variaties in de grondwaterkwaliteit, bepalen van locaties met kwel, …


Raadpleeg de Code van goede praktijk voor boringen en voor exploiteren en afsluiten van boorputten voor grondwaterwinning. Vooral in hoofdstuk 1, deel II staat heel wat nuttige informatie. Puntje 15 gaat specifiek over de aanleg van peilputten.

De uitvoering van de boorwerkzaamheden moeten gebeuren door een erkend boorbedrijf. Alle erkende disciplines mogen deze boorwerkzaamheden uitvoeren. Bedrijven met een erkenning in discipline 2 (andere grondwaterwinningen) hebben wel vaak meer ervaring met de aanleg van een grondwaterput.

Bij uitvoering is het aangeraden om jou ook laten te begeleiden door een (hydro)geoloog, zodat de filters juist geplaatst worden in geval de werkelijke terreinsituatie afwijkt van de voorafgaandelijke inschatting.


Afwerking:

  • Geef de voorkeur aan digitale opmetingen (loggerdata, IoT (Internet of Things)).
    Om deze reden is het aan te raden om bij de afwerking van de peilput steeds voldoende ruimte te voorzien voor dataregistratie en -transmissie.
    Een bovengrondse afwerking geeft hier vaak meer mogelijkheden en keuzes.
  • Zorg voor een goed afsluitbare afwerking om verontreiniging en vandalisme te voorkomen.
  • Doe een kwalitatief goede GPS-meting (XYZ) na afwerking van de installatie (bvb via flepos). Niet enkel de XY-locatie, maar ook de z-waarde (maaiveld) is belangrijk.
  • Maak een uniforme omschrijving op van het referentiepunt (bvb bovenkant peilbuis) en meet dit referentiepunt ook nauwkeurig op (met GPS).
    Doe je daarna manuele peilmetingen, doe deze dan steeds t.o.v. van het referentiepunt, zodat gelijk welke medewerker manuele metingen kan doen die nadien vergelijkbaar zijn.

Input voor een voorbeeldbestek kan opgevraagd worden via meldpunt@dov.vlaanderen.be


  • Geen labels