Het gecentraliseerd aanbieden van grondwatermeetdata is één van de doelstellingen van DOV. Denk hierbij aan grondwaterstanden, bodemvochtmetingen en grondwaterkwaliteitsmetingen. DOV ontsluit uiteraard de meetdata van de drie DOV-partners, maar ondertussen ook de meetnetten van o.a. natuurorganisaties, INBO, Curieuzeneuzen, boorbedrijven en een aantal lokale overheden. Daarnaast lopen er bijkomende trajecten met beheerders van meetnetten. Wil je meer weten over deze doelstelling en hoe het aansluit bij de Lange TermijnVisie van DOV 2030, bekijk dan deze pagina.

Wat betreft datagovernance biedt DOV zowel de mogelijkheid om jullie data volledig via DOV te beheren, als om de data in een eigen datasysteem te beheren en enkel ontsluiten via DOV. In beide gevallen wordt het meetnet dan ontsloten samen met alle meetnetten in Vlaanderen, wat een enorm voordeel biedt voor eindgebruikers. In beide gevallen blijft het ook mogelijk om de data via een eigen dataportaal aan te bieden (eventueel toegespitst op specifieke eindgebruikers of streek).

Het gecentraliseerd aanbieden en bevraagbaar maken leidt tot efficiëntiewinsten bij iedereen die met de data aan de slag wil:

  • grondwaterlocaties en meetreeksen kunnen op een uniforme manier worden opgeslagen, bevraagd, gevisualiseerd, 
  • in de DOV-verkenner zijn ruimtelijke queries mogelijk, 
  • metingen kunnen vergeleken of gevisualiseerd worden met metingen van andere meetnetten/organisaties,
  • voor expert-gebruikers biedt pydov dé tools om gericht en reproduceerbaar data binnen te halen in eigen toepassingen,
  • beheerders van kleinere meetnetten hoeven niet te investeren in de ontwikkeling van een eigen beheerplatform,


Je vindt hier informatie over:



image2022-11-18_13-0-7.png

  • No labels