Blog van maart, 2024

We hebben een nieuwe dataset 'Testdata transformatie Lambert 72 naar Lambert 2008 coördinaten' gepubliceerd. Deze testdataset kan gebruikt worden om te testen of software de juiste transformatiemethode toepast bij de conversie van Lambert 72 xy-coördinaten (EPSG:31370) en Lambert 2008 (EPSG:3812) xy-coördinaten.

De meeste GIS software biedt een oplossing voor het transformeren van coördinaten. Maar is de gebruikte transformatiemethode de juiste? In GIS-toepassingen is de transformatiemethode EPSG:8369 (BD72 to ETRS89 Transformation of coordinates at 0.01m level of accuracy) de meest precieze transformatiemethode die momenteel beschikbaar. Op haar website geeft het NGI een schematisch overzicht van deze methode die verloopt in 3 stappen:

  1. De omzetting van cartesiaanse xy-coördinaten van de Lambert 72 projectie naar geografische φλ-coördinaten volgens de Lambert72 datum.
  2. De omzetting van Lambert 72 datum naar ETRS89 datum via het NTV2 transformatiegrid bd72lb72_etrs89lb08.gsb ontwikkeld door Nicolas SIMON (SPW) en gevalideerd door het NGI. Dit transformatiegrid kan gebruikt worden onder de Creative Commons Attribution license CC BY licentie.
  3. De omzetting van de geografische φλ-coördinaten volgens de ETRS89 datum naar de cartesiaanse xy-coördinaten volgens de Lambert 2008 projectie.



Om een transformatie te testen hebben we een testdataset aangemaakt en beschikbaar gesteld via de MercatorNet dienstverlening. Zie het metadata record van deze dataset. Deze testdataset is afgeleid uit de puntenlaag die de FOD Financiën beschikbaar stelt als onderdeel van het Kadastraal percelenplan. Deze dataset is onder een open licentie te gebruiken en te delen mits bronvermelding en verwijzing naar de originele licentie toegevoegd aan de downloadpakketten van het downloadportaal.

Aan deze brondataset werden de volgende kolommen toegevoegd.

  • 72, y72; de xy-coordinaten van de Lambert 72 afgeleid uit de geom-kolom met de puntgeometrie;
  • x08_cc, y08_cc: de xy-cöordinaten van het punt geconverteerd met de cConvert-app van het NGI. De cConvert-app van het NGI kan gezien worden als de referentie om testdata te ijken. Het bevat een zeer nauwkeurige conversiemethode (nog nauwkeuriger dan het bd72lb72_etrs89lb08.gsb transformatiegrid).
  • x08_grid, y08_grid: de xy-coördinaten van het punt geconverteerd het NTv2-rooster toegepast door postgis. De Euclidische afstand tussen de de grid-coördinaten en de cc-coördinaten in de dataset is minder dan 0.01 m; zoals aangegeven door het NGI.

Deze testdataset kan gebruikt worden om de conversiemethode zelf te testen: na transformatie mag een punt hoogstens 0.01m afwijken van het resultaat bekomen met cConvert.

Het gebruik van deze testdataset en onze bevindingen voor PostGIS, GeoTools en GeoServer zullen binnenkort toegelicht worden in de OIS-sessie Kennisuitwisseling Lambert 2008 (2024.03.28).

Naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe strategische geluidsbelastingskaarten 2021 eind vorig jaar (zie Nieuwe strategische geluidsbelastingskaarten voor belangrijke wegen, spoorwegen en luchthaven (referentiejaar 2021)) is er ook een aanpassing gebeurd aan de laag Geluidsbelastingkaart vliegverkeer, internationale luchthavens - Lden-contouren - toestand 2016.

Het metadatarecord van de oude kaart zal publiek ontsloten blijven op Geopunt met alleen downloadpakketten maar de publieke service endpoints worden verwijderd. Deze service endpoints blijven wel beschikbaar in de Mercator interne zone.

Deze nieuwe strategische geluidsbelastingkaarten werden met een nieuwe Europese rekenmethode berekend. Omdat deze rekenmethode verschilt van deze die werd toegepast bij eerdere karteringsrondes is het niet aangewezen om de resultaten van referentiejaar 2021 te vergelijken met voorgaande edities (2006, 2011 en 2016). Het valt immers niet uit te sluiten dat verschillen in berekende blootstelling louter te wijten zijn aan de toepassing van deze nieuwe rekenmethode en niet een gevolg zijn van een verhoogde of verminderde blootstelling.

Het instrument ‘strategische projecten’ van het departement Omgeving speelt al 15 jaar een belangrijke rol om het ruimtelijk beleid op het terrein te realiseren. Het is een subsidie om projectcoördinatie voor een professionele (bovenlokale) aansturing in een gebiedswerking te stimuleren, middelen te bundelen, procedures te vereenvoudigen, voorbeeld- en hefboomprojecten van de grond te krijgen, integraal samen te werken en een gestructureerd grondbeleid tot stand te brengen. In 2022 werd de honderdste projectsubsidie toegekend.

In deze GIS-laag worden de strategische projecten en de bijhorende gebiedswerking ruimtelijk gesitueerd in Vlaanderen. Daarnaast worden in deze laag de aanvrager/trekker, subsidieperiode en betreffende link naar de website van het departement Omgeving ontsloten, waar per project de kerngegevens en inhoud van het project worden toegelicht.

Metadata: metadata.omgeving.vlaanderen.be

Website 'Strategische Projecten' departement Omgeving: https://omgeving.vlaanderen.be/nl/ruimtelijk-beleid-en-planning/gebiedsontwikkeling/strategische-projecten

Op 28 februari werden 2 kaartlagen publiek gesteld, die de kritische depositiewaarden binnen habitatrichtlijngebied weergeven (KDW) voor enerzijds vermesting en anderzijds verzuring van de actuele habitats en de tot doel gestelde habitats in de voorlopige zoekzones en het passend beheer.
De laag werd opgemaakt door VITO in opdracht van ANB, op basis van de BWK-habitatkaart versie 2023, de voorlopige zoekzones versie 0.2 en de natuurstreefbeelden zoals opgenomen in de goedgekeurde natuurbeheerplannen versie januari 2024.
De kaart wordt afgenomen worden door de online impactscoretool en is een databron voor de opmaak van de stikstofoverschrijdingskaart versie 2024.


Metadata KDW-kaart verzuring 2024: metadata.omgeving.vlaanderen.be

Metadata KDW-kaart vermesting 2024: metadata.omgeving.vlaanderen.be