Uitbreiding

De uitbreiding in oppervlakte van een bestaand industrieterrein valt onder de wijzigings- en uitbreidingsrubrieken.

Er kan uiteraard enkel sprake zijn van een uitbreiding indien er een duidelijke link is tussen het bestaande industrieterrein en de geplande uitbreiding. Die link kan bijvoorbeeld bestaan uit een zelfde externe ontsluiting, een zelfde beheerder van het ganse industrieterrein, ruimtelijke nabijheid en doelstelling van project.

Voorbeeld a contrario

Een bestaand regionaal industrieterrein van 60ha in provincie A wordt hoofdzakelijk ontsloten via een waterweg. Aangrenzend aan dit bestaande industrieterrein ontwikkelt gemeente X van provincie B een gemeentelijk industrieterrein van 5ha dat zich voornamelijk via een lokale weg naar de autosnelweg ontsluit. In concreto betreft het hier dus eerder een afzonderlijk project dan een uitbreiding van een bestaand project. Het betreft dus in casu geen uitbreiding. Het industrieterrein van 5ha betreft een afzonderlijk project dat zelf onder de term industrieterreinontwikkeling valt.

Ingeval van een uitbreiding van een bestaand bedrijventerrein dient steeds onderzocht te worden of de uitbreiding onder bijlage II of III valt. Aan de hand van onderstaande voorbeelden wordt dit verduidelijkt:

  • Een bestaande bedrijventerrein van 60ha wordt uitgebreid met 55ha. Gezien de uitbreiding zelf 50ha of meer betreft, valt de (vergunningsaanvraag voor de) uitbreiding onder rubriek 13a van bijlage II.
  • Een bestaande bedrijventerrein van 60ha wordt uitgebreid met 20ha. Gezien de uitbreiding zelf minder dan 50ha betreft, valt de (vergunningsaanvraag voor de) uitbreiding onder rubriek 13 van bijlage III.

Wijziging

De herstructurering/herinrichting van (een groot deel van) een bestaand industrieterrein valt tevens onder de wijzigings- en uitbreidingsrubrieken. Een herstructurering kan o.a. inhouden dat de ligging van de interne wegen en de ontsluiting van een bestaand industrieterrein grondig gewijzigd wordt, dat de aanleg van een grootschalige gemeenschappelijke parking gebeurt alsook de aanleg van infrastructuur om de waterproblematiek van een bedrijventerrein op een gemeenschappelijke manier aan te pakken. Het zijn m.a.w. relatief grootschalige projecten die een wijziging van een bestaand bedrijventerrein beogen en  die een impact hebben op het functioneren van het gebied als industrieterrein. Het betreft dus een wijziging van een bestaand industrieterrein. Ook ingeval van een herstructurering van een bestaand bedrijventerrein dient onderzocht te worden of de herstructurering onder bijlage II of III valt. Aan de hand van onderstaande voorbeelden wordt dit verduidelijkt:

  • Een bestaande bedrijventerrein van 40ha wordt volledig heringericht. Gezien de grootte van het her in te richten terrein minder is dan 50ha, valt de (vergunningsaanvraag voor de) wijziging onder rubriek 13 van bijlage III.
  • Een bestaande bedrijventerrein van 70ha wordt volledig heringericht. Gezien de grootte van het her in te richten terrein 50ha of meer is, valt de (vergunningsaanvraag voor de) wijziging onder rubriek 13a van bijlage II.

Wat valt niet onder de wijzigings- en uitbreidingsrubriek

Enkel die wijzigingen of uitbreidingen die een intensiteitsverhoging van de activiteit inhouden of leiden tot een intensiever gebruik van de infrastructuur vallen onder de wijzigings- en uitbreidingsrubriek. Vergunningen m.b.t. beperkte wijzigingen aan de gemeenschappelijke infrastructuur van een bedrijventerrein (vb. vergunningsplichtig kappen van bomen op een gemeenschappelijke parking, heraanleg van een weg en de bijhorende langsgrachten) vallen dus niet onder de wijzigings- en uitbreidingsrubriek en kennen dus geen project-m.e.r.-verplichtingen.





  • Geen labels