Onderhoud Wegens onderhoudswerkzaamheden zal Confluence donderdag 13 oktober 2022 van 06u00 tot 09u00 onbeschikbaar zijn.
Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Als lokale beheerder ben je verantwoordelijk voor het beheren van de certificaten van jouw boorbedrijf. Je maakt nieuwe certificaten aan, en je verlengt certificaten die dreigen te vervallen. Je kan ook andere gebruikers rechten geven om de certificaten te beheren. 

Meer info over het aanvragen van certificaten en het gebruik van webservices is te vinden op de pagina over DOV-webservices

1.Toekennen van certificaatbeheerrechten aan medewerkers van het bedrijf

Hiervoor ken je de rol DCBaaS Certificatenbeheerder Organisatie toe. Deze rol is te vinden onder het recht lokaal beheerder gebruikersrechten.

2. Verlengen van de geldigheid van een certificaat

Een certificaat is slechts gedurende een periode geldig. Eén maand voordat het certificaat gaat vervallen, krijgt de beheerder een e-mail bericht "Het certificaat voor toepassing omgeving.vlaanderen.be/dov-services/productie/xxxx, met certificaattype SSL Client gaat vervallen op 2023-06-07 09:55:59. Gelieve actie te ondernemen om dit certificaat tijdig te vervangen zodat uw toepassing geen dienstonderbrekingen ondergaat.". Eén week voor vervaldatum volgt een nieuwe herinneringsmail.

De lokale beheerder (of elke gebruiker met rol DCBaaS Certificatenbeheerder Organisatie) kan een nieuw certificaat aanmaken. Hij kan hiervoor gebruik maken van de CSR-bestanden van de oude certificaten (indien die nog voorhanden zijn). Het is niet mogelijk het bestaande certificaat te behouden of de geldigheid verlengen. Het nieuwe certificaat wordt doorgestuurd naar de beheerder/ontwikkelaar van de toepassing die communiceert met DOV.  De beheerder/ontwikkelaar vervangt in de toepassing het oude certificaat door het nieuwe certificaat. 

Hou er rekening mee dat het oude certificaat blijft bestaan, ook als een nieuw certificaat in gebruik genomen werd. De beheerder blijft hiervoor dus verdere meldingen krijgen dat de vervaldatum nadert. Om deze berichten te voorkomen, kan de lokale beheerder het oude certificaat best intrekken in het certificaatbeheer. Doe dit wel pas na aanpassing van de toepassing, om te vermijden dat de toepassing tijdelijk niet meer werkt. Bij het intrekken krijgt de beheerder van de toepassing een melding "Het certificaat voor omgeving.vlaanderen.be/dov-services/oefen/BlueDealBemalingen en met certificaat type SSL Client werd ingetrokken op 2023-05-30 16:37:52".


Loopt er toch iets mis of heb je een vraag, kan je contact opnemen met meldpunt@dov.vlaanderen.be


  • No labels