Onderhoud Wegens een dringende upgrade naar een nieuwere versie zal confluence vanaf 15:00 voor een half uur onbeschikbaar zijn.
Snelwijzer:
Ik ben op zoek naar informatie over:
De bovenste watervoerende lagen
Ondiepe grondwatermetingen in de buurt
Ondiepe grondwaterwinningen in de buurt
De actuele grondwaterstandsindicator
Contact
Heb je nog extra hulp nodig ?
Laat het weten via meldpunt@dov.vlaanderen.be
De onderstaande handleidingen zijn eveneens beschikbaar in videoformaat:
Bekijk het demo-filmpje 🎬
Ondiepe grondwatergegevens raadplegen: het Themaloket "Freatisch Grondwater"
Alle informatie over ondiep grondwater is verzameld in het Themaloket "Freatisch grondwater", een aangepaste versie van de DOV-verkenner waarin de relevante kaartlagen al geactiveerd zijn.
Tip
Hoe vind ik de bovenste watervoerende laag?
Via het Themaloket ondiep grondwater kunnen we gebruik maken van de Virtuele boring om op zoek te gaan naar de watervoerende lagen in de ondergrondJe vindt de knop bovenaan links van het kaartbeeld onder de zoekbalk; het is de tweede knop van rechts
Klik eerst op het icoontje en vervolgens een punt naar keuze op de kaart.
.
Meer uitgebreide toelichting omtrent de virtuele boring vind je in het hoofdstuk "virtuele boring" van de algemene handleiding van de DOV-verkenner.
Er verschijnt nu een deelscherm onder de kaart, die de opeenvolging van de watervoerende lagen (aquifers, bvb zand) en weinig doorlatende lagen (aquitards, bvb klei) uit het hydrogeologisch 3D-model. Om een groter scherm te bekomen, klik op de blauwe 'acties' knop en vervolgens op 'openen in browser tab' om dit deelvenster uit te splitsen.
Het deelvenster visualiseert de waterhoudende lagen als een kolom. Aan de top van de kolom wordt het maaiveld uitgedrukt in mTAW (hoogte ten op zichte van het zeeniveau).
Links van de kolom worden de dieptes op twee manieren weergegeven. De twee getallen zijn enerzijds de relatieve diepte t.o.v. het maaiveld (links, diepte in m-mv)), en anderzijds de absolute diepte t.o.v. het zeeniveau (rechts, hoogte in mTAW).
De diktes van elke laag op deze locatie kunnen afgelezen worden aan de rechterzijde naast de code.
Aan de hand van bovenstaand voorbeeld kan je dus besluiten dat er op die plaats 3 watervoerende lagen (aquifers) voorkomen: twee oppervlakkige aquifers (codes 0100 (17,3m dik) en 0600 (23,6m dik) gescheiden van een derde aquifer (0800) dankzij een aquitard (0700 van 16,1m dikte). De aquitard start op een diepte van 40,9m onder het maaiveld.
Hoe vind ik grondwatermetingen in mijn buurt ?
In de linkerkolom van de DOV-verkenner kan je bij 'kaartbeeld instellen' de kaartlaag “Grondwaterlocaties met publieke metingen” metingen openklikken om de legende te zien. Om actuele grondwaterstanden op te zoeken zijn de meetputten met minstens één peilfilter en met actuele metingen het meest interessant.
Je dient dus op zoek te gaan naar de blauwe ruitvormige symbolen in je buurt. Mogelijk moet je hiervoor een beetje in- of uitzoomen (zoom niet verder uit dan schaal 1:50.000). Het kan even duren voor de meetpunten op de kaart verschijnen.
De grootte van de symbolen geeft aan welke meetpunten je de meest recente gegevens verschaffen: hoe groter, hoe recenter de beschikbare grondwaterstanden.
Hoe vind ik grondwaterwinningen in de buurt ?
In het Themaloket ondiep grondwater staat de te gebruiken kaartlaag “Grondwatervergunningen (huidige)” al aan.Een grondwaterwinning kan bestaan uit verschillen grondwaterputten in dezelfde watervoerende laag (Aquifer met dezelfde HCOV-code).
De grootte van de icoontjes op de kaart en in de legende geeft aan voor welk debiet (uitgedrukt in m³) de grondwaterwinning vergund is.
- Individuele winningen bevragen:
- De gegevens kunnen individueel bevraagd worden via de informatieknop en dan op een van de vergunningsiconen te klikken.
- Meerdere winningen bevragen:
- Via de tools rechtsbovenaan kan men meerdere putten selecteren om in bulk te bevragen.
- Bij het resultatenoverzicht moet wel de vergunningen geselecteerd worden
Zo verkrijgt men een overzicht van de grondwatervergunningsgegevens zoals vlarem-rubriek, vergunde debieten, termijnen en dieptes.
Via de selectieknoppen is het dan mogelijk meerdere vergunningen tegelijk te selecteren. Waarna de selectie gericht verder verfijnd kan worden, bv. alleen de winningen tot een bepaalde diepte of in een bepaalde watervoerende laag.
Op de selectie kan overigens een berekening uitgevoerd worden. Heel snel vind je dan bv. min, max of gemiddelde van de vergunde diepte of het vergund debiet.
Wat kan de grondwaterstandindicator me vertellen?
De grondwaterstandindicator is standaard ingeladen in het Themaloket ondiep grondwater
Het grondwaterpeil fluctueert doorheen het jaar. Gewoonlijk wordt het minst diepe punt bereikt eind maart en het diepste eind september. Daarnaast varieert het grondwaterpeil van jaar tot jaar. Het waterpeil dat bijvoorbeeld eind maart bereikt wordt, is afhankelijk van de weerscondities in de periode die eraan vooraf gaat en die weerscondities zijn elk jaar lichtjes anders.
Als je op een punt van de grondwaterstandindicator klikt, kan je een grafiek opvragen die je de toestand van het grondwater toont voor de tijd van het jaar.
De Grondwaterstandsindicator is een kaartlaag met meetpunten die een beeld geeft van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. Elke maand wordt er een nieuw rapport gepubliceerd: de actuele grondwaterstandindicator Je kan de rapporten van de voorgaande maanden/jaren herbekijken via deze pagina: historische grondwaterstandindicator.