Versies vergeleken

Uitleg

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Opmaak is veranderd.

...

Je klikt op het icoontje van de Virtuele Boring Image Removed en vervolgens : . Je vindt dit bovenaan links van het kaartbeeld; het is de meest rechtse knop:  . Door erop te klikken, activeer je de knop (waardoor de knop geel omkaderd wordt). Vervolgens klik je op een punt naar keuze op de kaart.

Je ziet dan in de linkse kolom de geologische lagenopbouw en in de rechtse kolom zie je de opeenvolging van de watervoerende lagen (aquifers) en de grondlagen die weinig doorlatend zijn (de aquitards). Een aquifer is een watervoerende laag in de ondergrond (bv. zand). Een aquitard is een relatief slecht waterdoorlatende laag (bv. een kleipakket). De diepte van de lagen is uitgedrukt in mTAW (TAW = Tweede Algemene Waterpassing = het gemiddelde zeeniveau bij eb in Oostende).


Hoe vind ik grondwatermetingen in mijn buurt ?

Bij “Kaartlagen kiezen” vink je bij “Grondwater” en vervolgens onder “Grondwateronderzoek” de kaartlaag “Grondwatermeetnetten” aan.Grondwatermeetnetten” aan.

Je kan ook in de zoekbalk bovenaan het woord "Grondwatermeetnetten" intikken en de laag zo toevoegen.

Image Added


Image Added

Als je gegevens wenst over de bovenste watervoerende laag, dien je op zoek te gaan naar meetpunten van het freatisch grondwatermeetnet.

Dit kan je gewoon visueel doen door op zoek te gaan naar de blauwe symbolen in je buurt. Het kan even duren voor de meetpunten op de kaart verschijnen.



Alvorens je gaat klikken op de grondwatermeetpunten om de informatie te visualiseren, dien je ervoor te zorgen dat de “i” knop geactiveerd is. Als dit zo is, is deze knop wat donkerder dan de andere knoppen en geel omkaderd: . Indien dit niet zo is, dien je eerst even op de “i”-knop te klikken. Vervolgens klik je op één van de blauwe symbolen (de grondwatermeetpunten).   Onderaan de kaart verschijnt nu een deelscherm “Resultaten van de doorprik”:

Image Added

Gericht op zoek gaan naar gegevens: instellen van zoekregels

Je kan ook gericht gaan filteren op de meetpunten van het freatisch meetnet.

Je klikt hiervoor op het icoontje ‘zoekregels toevoegen’

Bij ‘selecteer’ gebied kies je voor ‘huidig kaartbeeld’ of een andere zoekregio.

Hierbij dien je aan te geven in welk gebied je op zoek gaat naar meetpunten. Hiervoor gebruik je de knop 'Selecteer gebied', die net naast het filtericoon staat. 

Image Added

Je kan enerzijds kiezen voor ‘huidig kaartbeeld’, wat betekent dat je zoekregio gevormd wordt door het gebied dat zichtbaar is op je scherm.

Je kan er ook voor kiezen om te zoeken binnen een gebied dat een kaartelement is dat deel uitmaakt van een andere kaartlaag. Wanneer je bv. op zoek wil gaan binnen de grenzen van een bepaalde (deel)gemeente, dien je eerst de betreffende kaartlaag toe te voegen.

Je klikt hiervoor links van de kaart op ‘Kaartlagen kiezen’. Mogelijk moet je hiertoe het linkse gedeelte van het scherm uitklappen. In het tabblad ‘Andere’ kan je onder ‘Administratieve grenzen’ de kaartlaag ‘Gemeenten’ aanvinken, waardoor deze wordt toegevoegd aan het kaartbeeld. Zie screenshot hieronder:

Image Added

Wanneer de betreffende kaartlaag toegevoegd is, klik je op ‘Selecteer gebied’.

Image Added

Wanneer je kiest voor ‘Andere kaartlaag’ verschijnt het volgende scherm.

Image Added

 

Je kan dan in het drop-down menu kiezen voor ‘Gemeenten’ (maar evengoed maak je gebruik van een kaartelement van een andere kaartlaag, die je hebt toegevoegd). Vervolgens klik je op de kaart ergens binnen de grenzen van de gewenste gemeente. Je zal zien dat de gemeente nu groen gekleurd wordt. Je kan meerdere gemeenten selecteren door er achtereenvolgens op te klikken. Deselecteren doe je door een tweede keer te klikken binnen de gemeente.

Image Added

Indien nodig kan je ook nog een buffer instellen rondom de grenzen van de gemeente. Zo breidt je je zoekgebied nog wat verder uit. Wanneer je in bovenstaande voorbeeld bv. een buffer instelt van 500 m, krijg je het volgende beeld:

Image Added

Vervolgens klik je op het filtericoon Image Addeden kies je bij ‘Doorzoekbare laag’ voor ‘Grondwatermeetnetten’. Nu Vervolgens stel je je zoekregel(s) zo in dat je enkel de meetpunten van het freatische meetnet selecteert:

Image Removed

. Dit kan je invullen in de eerste zoekregel die al klaar staat. Uit het eerste drop-down menu kies je ‘Meetnet’, in het midden zorg je dat er ‘is’ staat en uit de meest rechtse drop-down lijst selecteer je ‘Meetnet 8 – freatisch meetnet’.


Image Added

Indien gewenst kan je nog meerdere zoekregels toevoegen door te klikken op ‘Regel toevoegen’. Door onderaan op “OK” te klikken, zullen de gegevens gefilterd worden volgende de ingestelde regels en krijg je bij de zoekresultaten een lijst van de betreffende meetpunten.

Bij de zoekresultaten zorg je dat de resultaten van de kaartlaag ‘grondwatermeetnetten’ getoond worden. Tussen haakjes zie je meteen al het aantal zoekresultaten staan:

Image Added

In het voorbeeld hieronder zijn alle meetpunten van het freatisch grondwatermeetnet binnen de grenzen van de gemeente Kruisem geselecteerd.  

Metingen van de grondwaterstand in de buurt ?

Nadat je de meetpunten van het freatisch meetnet op de kaart hebt gebracht en/of ze hebt op gelijst opgelijst in de zoekresultaten, kan je de nuttige informatie die eraan hangt gaan raadplegen.

Image Removed

Image Added

De kolom m.b.t. de stijghoogtegrafiek bevindt zich bijna helemaal rechts in deze resultatentabel. Je dient hiervoor de schuifbalk onderaan helemaal naar rechts te trekken.

Image Added

Onder ‘stijghoogterapport’ vind je de letter “S”. Dit is een hyperlink. Door erop te klikken wordt het rapport geopend.

Door op de “S” van stijghoogterapport te klikken, opent zich een pdf-bestand. Hierin vind je enerzijds een stijghoogtegrafiek (let op: de dieptes zijn uitgedrukt in mTAW):.

Image Removed

Image Added


Bij deze grafiek bevindt het maaiveld zich op 12.96 mTAW[1]. De lokale hoogteligging of Z-waarde kan je bepalen aan de hand van de kaartlaag ‘Digitaal Hoogtemodel’; ook deze kaartlaag zit onder het tabblad ‘Andere’, onder ‘Hoogtemodellen’ à DHM. Indien je geklikt hebt op de link in het begin van dit document is deze kaartlaag al toegevoegd. Om een lokale hoogteligging te bepalen klik je op die plaats en lees je in de resultatentabel de waarde af onder ‘PixelValue’.

Image Added

Het is een goed idee om de kaartlaag ‘Digitaal Hoogtemodel’ half transparant te zetten zodat je de andere lagen (bv. met meetpunten) en doorheen ziet. Dit doe je door te klikken op ‘Kaartbeeld instellen’ en vervolgens op het tandwieltje naar de kaartlaag ‘Digitaal Hoogtemodel’. Je kan nu de schuifbalk verschuiven naar het midden (= half doorzichtig).

Image Added

Op p. 3 van het rapport vind je Daarnaast vind je in het stijghoogterapport ook de peilmetingen in tabelvorm terug. Hierin is In de 2e kolom vind je de diepte waarop het grondwater teruggevonden gevonden wordt, uitgedrukt in ‘m onder referentie’, met ander woorden: in meter onder het maaiveld. 

Image Added


...

[1] De Tweede Algemene Waterpassing (TAW) is de referentiehoogte waartegenover hoogtemetingen in België worden uitgedrukt. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater te Oostende. De Tweede Algemene Waterpassing werd uitgevoerd tussen 1947 en 1968 en wordt onderhouden door het Nationaal Geografisch Instituut.Image Removed


Metingen van de grondwaterkwaliteit in de buurt ?

Wanneer je geïnteresseerd bent in de grondwaterkwaliteit van het freatisch grondwater kan je de analysegegevens ter hoogte van de meetpunten gaan opzoeken. Je vertrekt van de meetpunten van het freatisch meetnet die je de kaart hebt gevisualiseerd en die je ook ziet opgelijst bij de zoekresultaten

...

Deze analysegegevens worden gegeven voor de verschillende filters van het grondwatermeetpunt , die zich op verschillende dieptes bevinden. Op de eerste pagina van het analyserapport vind je de diepte van de onderkant van deze filters terug. Bijvoorbeeld:

...

Je kan de grondwatervergunningen toevoegen aan het kaartbeeld door deze term in te tikken in de zoekbalk bovenaan.

Je kan de kaartlagen van de grondwatervergunningen eveneens terugvinden door te klikken op “Kaartlagen kiezen”. Onder ‘Grondwater’ vind je zowel de kaartlaag met betrekking tot de actuele grondwatervergunningen als de kaartlaag met betrekking tot de actuele en historische grondwaterwinningen.

Image Removed 

Image Added

Vervolgens zie je bij “Nieuwe kaartlagen toevoegen aan de kaart” zowel de laag ‘Grondwatervergunningen (historische en huidige)’ als de laag ‘Grondwatervergunningen (huidige)’. Door erop te klikken worden ze Door ze aan te vinken worden deze lagen toegevoegd aan het kaartbeeld.

De grootte van de icoontjes geeft aan voor hoeveel m3 de grondwaterwinning vergund is.

Image Removed

. Dit zie je ook in de legende. De legende visualiseren doe je door te klikken op “Kaartbeeld instellen”. Vervolgens klik je bij de betreffende kaartlaag op het pijltje dat net voor het woord “legende” staat.

Image Added

 

Deze gegevens Deze kunnen je ook informatie verschaffen over op welke diepte er grondwater aangetroffen wordt in de ondergrond.

...