Dit richtlijnensysteem is er in zijn geheel op gericht te komen tot betere m.e.r.-procedures en betere MER's. Doorheen dit richtlijnensysteem wordt dus op veel verschillende plaatsen aangegeven hoe een goede milieueffectrapportage en een goed milieueffectrapport tot stand komt. Hier worden een aantal pragmatische elementen die elders minder expliciet aan bod zijn gekomen onder de aandacht gebracht. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor de MER-experten maar zijn vaak ook breder toepasbaar.

Hierbij wordt niet systematisch een onderscheid gemaakt tussen m.e.r. en MER, aangezien alles wat bijdraagt tot een goed proces automatisch ook bijdraagt tot een goed rapport.


Bovenstaande elementen hebben in de eerste plaats betrekking op plan- en project-MER's. Bij ontheffingsaanvragen en screenings zijn de procedures eenvoudiger, en wordt bijvoorbeeld ook minder of geen aandacht besteed aan actieve openbaarheid. Veel van de hier opgesomde elementen zijn dan ook niet van toepassing op deze instrumenten.

Wat wel overeind blijft is:

Ontheffingsnota's en screeningsnota's moeten zich, meer nog dan MER's, richten op de essentie: in dit geval het overtuigend aantonen van het afwezig zijn van aanzienlijke effecten.