In de eerste plaats moet het de bedoeling zijn om water –zeker in droogteperiodes- te besparen, omdat ook het grondwater niet oneindig beschikbaar is.

We willen erop wijzen dat voor laagwaardige toepassingen (toilet, auto wassen, tuin, wasmachine, …) het gebruik van een regenwaterput wordt aanbevolen.
Het nuttig gebruiken van regenwater is één van de sleutelfactoren naar een efficiënt en duurzaam waterbeleid. Ondanks de momenteel beperkte hoeveelheden regenwater, lijkt het toch aangeraden eerst in een dergelijke installatie te voorzien voor de toekomstige wateropslag. Pas daarna kan er overwogen worden om toch een grondwaterput te boren.
De waterwegwijzer van VMM helpt je op weg om duurzaam om te springen met water in en rond je woning.


Wettelijke verplichtingen

Indien je een eigen grondwaterput wil aanleggen zijn er een aantal verplichtingen:



grondwaterwinningen en drinkwater

Leidingwater is altijd veilig drinkwater : het voldoet aan strenge eisen. Wil je toch putwater gebruiken om te drinken, om voedsel te bereiden en voor je hygiëne, dan moet je putwater voldoen aan de drinkwaterkwaliteitseisen. Algemene informatie is te vinden via www.vmm.be/gezondwater.
De meer technische gegevens zijn ontsloten via https://www.vmm.be/water/drinkwater/putwater.

Indien je woning/verblijf niet aansluitbaar is op het openbaar leidingwaternet kan je gebruik maken van de gratis putwateranalyse van de VMM: https://www.vmm.be/water/drinkwater/kwaliteit. 
Analyse van de resultaten naar drinkbaarheid gebeurt door het Agentschap Zorg en Gezondheid (drinkwater@vlaanderen.be ).  

Wil je je steentje bijdragen voor een beter milieu? Je kan heel wat zelf doen. Alle kleine beetjes vormen één grote inspanning en dat maakt echt het verschil!
https://www.vmm.be/tips/tips