Uitwisselplatform voor Digitale Stedenbouwkundige Informatie (DSI)

Vanaf 1 juni 2018 moet DSI gebruikt worden om de formele documenten van RUP's, zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering (17/02/2017), samen met de adviezen en effectbeoordelingen uit te wisselen en te bewaren. Het digitale platform is dan ook een voor zowel publiek als adviesinstanties beschikbare 'bron' voor:

  • alle digitale RUP-informatie: grafisch plan, toelichtingsnota, stedenbouwkundige voorschriften, …, inclusief geodata
  • de instrumenten waarover samen met het ruimtelijk uitvoeringsplan een beslissing genomen wordt 
  • desgevallend de plan-MER’s en/of andere effectonderzoeken de uitgevoerd werden (vb. ruimtelijke veiligheidsrapporten)
  • de voorbereidende documenten van het RUP (startnota, scopingnota, procesnota, …)

Bestaande, (per definitie nog volgens de vorige procedure) goedgekeurde, ruimtelijke verordenende plannen (i.e. gewestplan, APA, BPA, RUP,…) en verordeningen moeten vooralsnog niet verplicht opgeladen worden op het platform, maar dit wordt wel sterk aangeraden.

Alle gewestplannen, alsook alle gewestelijke en provinciale RUP zijn wel reeds beschikbaar.

Het digitale platform heeft dus drie belangrijke doelstellingen:

  1. de opmaak van een volledig, betrouwbaar, continu bijgewerkt, geografisch digitaal overzicht van al de vigerende ruimtelijke verordenende plannen (i.e. gewestplan, APA, BPA, RUP,…) en verordeningen op het grondgebied van het Vlaamse Gewest,  en het onderling verband tussen hun respectievelijke stedenbouwkundige voorschriften;
  2. een overzicht van alle ’ruimtelijke verordenende plannen en hieraan gekoppelde instrumenten, alsook de bron van alle noodzakelijke documenten, inclusief m.b.t. de milieueffect- en veiligheidsrapportage;
  3. het automatiseren en ondersteunen van de procesopvolging bij het tot stand komen van RUP's, en de daarbij noodzakelijke effectbeoordelingen.

Werking van het digitale platform

Zoals aangegeven in onderstaande figuur 1 wordt het digitale platform gebruikt om de formele documenten bij de opmaak van het RUP stap voor stap op te laden. Op die manier is het platform ook een uitwisselings- en opvolgingssysteem van het RUP-proces, althans wat de formele documenten en RUP-onderdelen betreft.

Alle informatie over het digitale platform DSI vindt u hier.

Figuur 1: schematische werking van het digitale platform in de opmaak van een RUP.

Welke adviesinstanties? De RUP-adviestoets

Sinds 4 juli 2018 is een online toets operationeel, die uitgaande van de RUP-contour en bijkomende informatie (vraag-antwoord) over het voorziene RUP, de mogelijk betrokken adviesinstanties aanduidt. Deze instanties worden opgelijst in bijlage 1 van het Uitvoeringsbesluit betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen (17 februari 2017).

Voor elke adviesinstantie zijn in het uitvoeringsbesluit criteria opgenomen die bepalen wanneer een instantie betrokken moet worden. De RUP-adviestoets beschouwt elk criterium als een vraag. Voor sommige vragen is het antwoord terug te vinden op een kaart.  In dat geval wordt automatisch een overlapcontrole gedaan van het plangebied met de voor deze vraag specifieke gebieden aanwezig op deze kaart. Een groot deel van de vragen uit de RUP-adviestoets wordt op deze manier automatisch beantwoord.

Het resultaat van de RUP-adviestoets is een lijst met adviesinstanties, inclusief de reden waarom deze aangeschreven moeten worden.

De initiatiefnemende overheid initieert via het digitale platform (DSI) de adviesvraag naar de betrokken adviesinstanties. Dit gebeurt via een e-mail uitgestuurd door het digitale platform, op de volgende formele momenten:

  • na de publicatie van de startnota;
  • na de consolidatie van de scopingsnota. Indien het RUP aangepast werd (andere RUP-contour, andere inhoud) kunnen mogelijk bijkomende adviesinstanties betrokken moeten worden.
  • plenaire vergadering of ‘schriftelijke’ adviesvraag;
  • het openbaar onderzoek.

U vindt de RUP-adviestoets op https://rupadviestoets.omgeving.vlaanderen.be . De gebruikershandleiding vindt u hier.

  • Geen labels