In de DOV-Verkenner kan je informatie opzoeken over de bodem (het bovenste gedeelte van de ondergrond) op een bepaalde locatie.

Je gaat naar de DOV-Verkenner. Bovenaan in de zoekbalk begin je je adres in te tikken. Op een bepaald moment zal je onder de zoekbalk adressuggesties zien verschijnen (in het blauw). Klik op de correcte suggestie en er zal ingezoomd worden naar je adres.

Vervolgens dien je de correcte kaartlaag toe te voegen.

Je klikt links onderaan op “kaartlagen kiezen”

Vervolgens kies je uit de beschikbare kaartlagen in tabblad “Kaarten” de Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: bodemtypes:


Door deze eenvoudigweg aan te vinken, wordt de laag toegevoegd aan het kaartbeeld.

Omdat deze laag het kaartbeeld volledig bedekt, is het handig om deze semitransparant te maken, zodat je er een beetje doorheen kan kijken en je dus nog kan lokaliseren. Dit doe je door te klikken op ‘kaartbeeld instellen’ (bovenaan links). Vervolgens klik je op het tandwieltje en wijzig je de transparantie:

 

Kijk nog even of de ‘doorprik-i’ zeker geactiveerd is. Ze moet er als volgt uitzien:

Nu klik je op de locatie van je keuze (je eigen perceel dus) en dat zie je bij ‘resultaten van de doorprik’ al welk bodemtype hier voorkomt (in blauwe letters). Dit is een hyperlink, dus door erop te klikken krijg je een bodemfiche met nog meer informatie.   

Je kan ook gebruik maken van de “Virtuele boring”. Deze tool verschaft je op eender welke plaats in Vlaanderen een beeld van de geologische lagen, de hydrogeologische lagen en de bodem.  

Deze is zeer eenvoudig in gebruik en werkt ook op mobiele toestellen.

Vanuit de Verkenner gaat het als volgt. Je klikt op het icoontje van de Virtuele Boring (meest rechtse icoon):

Vervolgens klik je op de locatie van je keuze.

Het volgende beeld verschijnt (je kan dit deelscherm een beetje naar boven ‘trekken’ door middel van het bolletje in het midden bovenaan):

De linkerkolom heeft betrekking op de geologische lagen en de rechterkolom op de hydrogeologie (dwz welke lagen watervoerend zijn of net niet). Helemaal bovenaan deze kolommen zie je in het grijs “Bodemtype volgens bodemkaart”. Door hierop te klikken krijg je dezelfde bodeminformatie zoals hierboven beschreven.

  • No labels