Versies vergeleken

Uitleg

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Opmaak is veranderd.

...

Bij het aanklikken van een 'Nieuwe sondering' gaat er een scherm open en wordt er een stappenplan overlopen om de sonderingen aan te maken

...

Wijze van aanmaken sondering

Een nieuwe sondering kan op 2 manieren aangemaakt worden

  • gegevens importeren via een GEF-bestand: dit is de standaard optie en wordt gebruikt als je over een GEF bestand beschikt
  • manuele invoer: deze optie is te gebruiken als je over een verslag beschikt of als de meetresultaten beschikbaar zijn in een spreadsheet formaat (Excel, csv)

Stap 1: Nieuwe Sondering aanmaken

Standaard staat de optie 'Gegevens importeren vanuit een bestand (gef) aangevinkt.

Klik op Bestand kiezen, laad zo het GEF bestand op en klik daarna op 'Volgende Stap'.  Op deze pagina vind je meer informatie terug over het GEF formaat dat verwerkt wordt door DOV.

Image Added

Stap 2:  Nieuwe Sondering aanmaken via bestand 

In Stap 2 moeten een aantal velden aangevuld worden:

Image Added


  • Opdracht: optioneel kan hier een koppeling met een opdracht gelegd worden. Deze opdracht moet vooraf aangemaakt zijn. Richtlijnen hiervoor vind je op deze pagina.
  • Sondeernummer: verplicht veld dat ingelezen wordt uit het GEF bestand. Het nummer moet uniek zijn, de sondering wordt onder dit nummer getoond in de DOV-Verkenner.
  • Datum aanvang: verplicht veld dat ingelezen wordt uit het GEF bestand

...

  • als het daar ingevuld is. Is dit niet het geval dan moet de datum manueel aangevuld worden
  • Uitvoerder: verplicht veld dat ingelezen wordt uit het GEF bestand als het daar ingevuld is en als deze waarde ook bestaat in de betreffende codetabel. De uitvoerder kan ook manueel aangevuld worden door te typen in het veld. Er zullen dan suggesties verschijnen waaruit men kan kiezen. Komt de uitvoerder niet voor in de lijst, stuur dan een mail naar meldpunt@dov.vlaanderen.be. Het Ondersteunend Centrum DOV zal de uitvoerder aanmaken in de databank.
  • Operator: optioneel veld dat aangevuld kan worden door te typen in het veld. Er zullen dan suggesties verschijnen waaruit men kan kiezen. Komt de operator niet voor in de lijst, stuur dan een mail naar meldpunt@dov.vlaanderen.be. Het Ondersteunend Centrum DOV zal de uitvoerder aanmaken in de databank.
  • Conus serienr: optioneel veld dat ingelezen wordt uit het GEF bestand als het daar ingevuld is. Is dit niet het geval dan kan dit nog manueel aangevuld worden. Dit veld is een vrije tekst veld
  • Conustype: verplicht veld dat ingelezen wordt uit het GEF bestand als het daar ingevuld is. De conustype  kan manueel aangepast worden. De mogelijkheden zijn onbekend, M1, M2, M4, E en U.
  • Apparaattype: verplicht veld waar de standaard waarde 200 kN ingevuld is. Dit kan manueel nog aangepast worden
  • Meetstap: wordt berekend op basis van de eerste 2 meetpunten. Dit kan niet gewijzigd worden


Aandachtspunten bij Conustype voor een mechanische sondering

Als het om een mechanische sondering gaat, dan moeten we rekening houden met

Conustype: Voor mechanische sonderingen wordt standaard M1 conus verondersteld, dit kan aangepast worden naar  M1, M2, M4.

Meetlichaam: Als er een M conus geselecteerd wordt dan moet bijkomend het meetlichaam ingevuld worden. Een meetlichaam kan hydraulisch zijn en er zijn verschillende H-meetlichamen waaruit je kan kiezen. 

Een discontinu mechanische sondering wordt uitgevoerd d.m.v. een ‘meetlichaam’ dewelke om beurt de sondeerbuizen en de -stangen (de zogenaamde binnenstangen) de grond induwt. 

Dit meetlichaam werkte vroeger altijd hydraulisch en bij wijze van manometers werd de druk (respectievelijk op de sondeerbuizen en op de -stangen) op het maaiveld opgemeten. Alle meetwaarden moesten genoteerd worden.

Zo’n meetlichaam is het H-type meetlichaam. Daarbij geldt een bepaalde omzettingsfactor, de zogenaamde ‘plunjer-oppervlakte’ die kan verschillen, nl de verschillende H waardes die je kan kiezen bij meetlichaam.

Daarna is het ‘elektrisch meetlichaam’ ingevoerd.  Daarbij werd een meetlichaam gebouwd die de opgemeten drukken onmiddellijk d.m.v. rekstroken (net zoals bij een elektrische conus) omzet in spanningen, nl. de qc en Qt. Daar is dus geen omzetting meer aan de orde – een groot voordeel dus. Deze manier van werken is opgenomen als CD (C van continu/D van discontinu). Veel firma’s werken nl. ook enkel met een continu meetlichaam, waar dus met een constante snelheid de Qt en de qc tegelijk wordt opgemeten. 

Welk meetlichaam gebruikt wordt moet nagevraagd worden bij het sondeerbedrijfNadat in stap 1 gekozen is voor deze optie