Algemene methodologische aspecten m.b.t. milieueffectrapportage zijn terug te vinden in ons algemeen richtlijnenboek.


Specifiek voor de discipline Mens-Gezondheid, is het de bedoeling dat volgende stappen reeds uitgevoerd worden in de kennisgevingsfase:

Concreet wil dit dus zeggen dat de samenvattende tabellen voor beide stappen moeten opgenomen worden in de kennisgeving.

Daarnaast is ook een "klimaatreflex" van belang.

Klimaatreflex.

Indien klimaat niet als een aparte discipline wordt behandeld, wordt bij de bespreking van de ontwikkelingsscenario’s  een aanzet tot klimaatreflex opgenomen, waarbij de noodzaak tot het al of niet onderzoeken van dit klimaatreflex-ontwikkelingsscenario zal gemotiveerd worden. De opsteller van het MER zal initieel nagaan of de schaal, reikwijdte en tijdshorizon van het plan of project zich lenen tot een toetsing aan een dergelijk scenario, en indien niet, er een gemotiveerde uitspraak over doen. Bij de relevante disciplines dient dit ontwikkelingsscenario m.b.t. de klimaatreflex aan bod te komen.

Klimaatreflex is een analyse die eigenlijk ‘op alles’ moet worden uitgevoerd. Anderzijds dient deze uiteraard op een gestructureerde wijze te worden uitgevoerd in het MER, en dient van meet af aan te worden getrieerd op wat voor het plan of project relevant is. Deze triage zal worden uitgevoerd bij het opmaken van de ingreep-effect matrix, waar er steeds een kolom ‘klimaatreflex’ zal worden toegevoegd. Indien klimaat behandeld wordt als een volwaardige discipline, zal de klimaatreflex binnen deze discipline worden uitgevoerd.

  • Geen labels